Foturion – Η πιο φιλική Φωτογραφική κοινότητα στην Ελλάδα! › Forums › Γενική Συζήτηση › Με τι εξοπλισμό φωτογραφίζεις; › Δημιούργησε μια απάντηση: Με τι εξοπλισμό φωτογραφίζεις;
-
Deleted User4 Φεβρουαρίου 2022 at 01:14Το σώμα, για τα χρήματα του και την κατηγορία του είναι αρκετά καλό. Χωρίς να έχω ιδιαίτερη εμπειρία απο σύγχρονες mirrorless αυτής της κατηγορίας, διαπιστώνω πως δεν βρίσκω να υπολείπεται σε κάποια λειτουργία, ακόμη και απο ακριβότερα μοντέλα.
Τραβάω πάντα σε RAW οπότε θεωρώ πως όποια πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα μπορεί να έχει σε χρωματικές αποδόσεις εξανεμίζονται έτσι κι αλλιώς. Τα 24 megapixel θα έλεγα πως είναι καλά για σοβαρή ερασιτεχνική χρήση. Ίσως και για κάποιες πτυχές επαγγελματικής χρήσης (όχι όλες). Τα features που έχει είναι πολλά και είναι σχετικά γρήγορη μηχανή σε αυτή την κατηγορία με 10 fps.
Αυτό που με περιορίζει είναι ο κιτ φακός με τον οποιο έρχεται. Δεν είναι κακός. Κάθε άλλο. Αλλά είναι πολύ γενικής χρήσης και όχι ιδιαίτερα γρήγορος. Επίσης απο οξύτητα θα έλεγα κάπου άνω του μετρίου, αλλά όχι πολύ άνω. Για κάποιον που θα την πάρει για εντελώς ερασιτεχνική χρήση, είναι υπέροχος ο φακός. Όταν αρχίζεις να ζητάς κάτι παραπάνω όμως (πχ τοπίο στο σούρουπο, ή street photography το βράδυ στην πόλη) που θα πρέπει να ανεβάσεις ISO ή να κάνεις long exposure για να πάρει μέσα το φως που χρειάζεται, τότε φαίνονται οι αδυναμίες της μηχανής αλλά κυρίως σε συνδυασμό με τον φακό. Νομίζω με άλλους φακούς θα μεταμορφωθεί, αλλά ακόμη δεν έχω αποφασίσει προς ποιους θα κινηθώ. Είναι ένα σημείο που θα χρειαστώ κάποιες γνώμες απο το γκρουπ εδώ, για να κάνω την επιλογή.
Αν με ενοχλεί ένα μειονέκτημα είναι ο χρόνος που κρατάει η μπαταρία. Είναι κυριολεκτικά ελάχιστος. Ούτε 250 κλικ. Αγόρασα όμως άλλες δύο (aftermarket) και με 3 μπαταρίες στο σύνολο είμαι οκ.
Επίσης με ξενίζει το πολύ μικρό της μέγεθος. Θέλει μια εξοικείωση σε σχέση με DSLR επειδή κρατώντας την θεωρείς πως κρατάς σχεδόν μια compact μηχανή.
Όλα τα παραπάνω σε σχέση με την φωτογραφία.
Για το βίντεο, νομίζω πως είναι ίσως η κορυφαία στην κατηγορία της, ακόμη και με τον κιτ φακό, πόσο μάλλον με κάποιον καλό ευρυγώνιο στα 16 ή στα 22mm. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι youtubers την προτιμούν στην κατηγορία χρημάτων της. Είναι όμως κάτι που δεν με ενδιαφέρει σαν χαρακτηριστικό πέρα απο κάποια βασική χρήση σαν βιντεοκάμερα, οπότε δεν θα το εξερευνήσω ιδιαίτερα.